پرش به محتوای اصلی

استان مرکزی، یکی از استان‌های پهناور ایران است که علاوه‌بر جاذبه‌های گردشگری، به‌عنوان قطب صنعتی ایران نیز شناخته می‌شود. شهر اراک، مرکز این استان، ملقب به “پایتخت صنعتی ایران” است و به‌عنوان میزبان طیف گسترده‌ای از صنایع مادر و تولیدی به حساب می‌آید. وجود این صنایع، ضمن رونق‌بخشیدن به اقتصاد استان، فرصت‌های شغلی فراوانی را نیز برای ساکنین آن ایجاد کرده است.

 

خانه حسن‌پور (یادگاری از دوران احمدشاه قاجار)
در میان خانه‌های تاریخی اراک، عمارت حسن‌پور با قدمتی صدساله، رازهایی از گذشته را درون خود پنهان کرده است. این عمارت که در دوره احمد‌شاه قاجار بنا شده، یادگاری از روزگار پر‌رونق فرش ایران است. حاج علی مشیری، یکی از بازرگانان نامدار فرش در سلطان‌آباد یا همان اراک امروزی، در آن دوران این عمارت را بنا کرد. در گذر زمان، این خانه تاریخی کاربری‌های مختلفی را تجربه کرد؛ از محل شرکت فرش گرفته تا مدرسه‌ای به‌نام مجیدی که هر کدام برگی از تاریخ عمارت حسن‌پور به حساب می‌آیند.
آدرس: استان مرکزی، شهر اراک، پس از چهارسوق بازار، روبه‌روی گذر مدرسه سپهداری.

 

غار چال نخجیر (یکی از غارهای زنده جهان) 
در میان کوه‌های سر‌به‌فلک‌کشیده استان مرکزی، سال‌های سال رازی پنهان شده بود. رازی که در سال ۱۳۶۷ با یک انفجار فاش شد و غاری شگفت‌انگیز به‌نام چال‌ نخجیر را آشکار کرد. این غار که در نزدیکی شهر دلیجان قرار دارد، به‌دلیل موقعیت خاص‌ خود در منطقه‌، به‌نام “نخجیر” نام‌گذاری شده است. قدمت این غار به حدود ۷۰ میلیون سال پیش می‌رسد و از جمله غارهای زنده جهان محسوب می‌شود. 
آدرس: استان مرکزی، حدفاصل شهر دلیجان و شهر نراق.

 

آب‌گرم محلات (چشمه‌هایی شفا‌بخش با خاصیت درمانی) 
آب گرم محلات به عنوان یکی از بهترین جاهای دیدنی استان مرکزی و همچنین ایران شناخته می‌شود. داستان شفابخشی این آب‌گرم به دوران باستان باز‌می‌گردد. ۶ چشمه‌ جوشان با نام‌های حکیم، شفا، دنبه، سودا، سلیمانیه و روماتیسم، هر کدام با خواص منحصر‌به‌فرد خود، در این منطقه شکل گرفته‌اند. دمای این چشمه‌ها که از ۵۰ تا ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد متغیر است، از اعماق زمین به سطح می‌رسد و مواد معدنی و سولفات کلسیم را با خود به‌همراه می‌آورد.
آدرس: استان مرکزی، ۱۵ کیلومتری قسمت شمال‌شرقی شهر محلات.

 

آرامگاه دکتر حسابی (مدفن پدر فیزیک ایران) 
در شهر تفرش، در میان انبوه جاهای دیدنی استان مرکزی، آرامگاهی ساده و صمیمی خودنمایی می‌کند که مدفن یکی از بزرگ‌ترین دانشمندان ایران، دکتر محمود حسابی است. دکتر حسابی که به “پدر فیزیک ایران” نیز مشهور است، پس از ۹ دهه زندگی پربار و پر از دستاوردهای علمی، در سال ۱۳۷۱ در ژنو از دنیا رفت. اما طبق وصیت ایشان، پیکر این دانشمند برجسته به زادگاهش، تفرش، منتقل و در آرامگاهی ساده به خاک سپرده شد. امروزه آرامگاه دکتر حسابی، به‌عنوان یکی از دیدنی های استان مرکزی، میزبان انبوه علم‌آموزان و دانش‌پژوهانی است که مشتاق دیدار از آرامگاه این شخصیت علمی برجسته و خواستار ادای احترام به یاد و خاطره او هستند.
آدرس: استان مرکزی، شهر تفرش،‎ خیابان دکتر حسابی.

 

بشار قطره باران (جواهری در دل کوهستان) 
آبشار قطره باران یا کوه باران، یکی دیگر از جاهای دیدنی استان مرکزی به حساب می‌آید. این آبشار، در نزدیکی روستای کوریان و در فاصله ۳۰ کیلومتری شمال‌غرب شهر تفرش واقع شده است. آبشار در دل کوهستان و دره‌ای سرسبز قرار گرفته و از چشمه‌های جوشان منطقه تغذیه می‌کند.ریزش تدریجی آب از ارتفاعات، موجب شده تا صخره‌ای پوشیده از گل‌های پرسیاوشان ایجاد شود. منظره‌ بدیع و چشم‌نواز این منطقه، هر ساله گردشگران بسیاری را به‌سوی خود جذب می‌کند. از جمله امکانات رفاهی موجود در این منطقه، می‌توان به سرویس بهداشتی و پلکان برای دسترسی آسان‌تر به آبشار اشاره کرد. بازدید از این آبشار خنک و دل‌انگیز در فصل گرم سال، تجربه‌ای به‌یاد‌ماندنی خواهد بود.
آدرس: استان مرکزی، ۳۰ کیلومتری قسمت شمال‌غربی شهر تفرش، روستای بازرجان، نزدیک به روستای کریان.

 

دهکده گل و گیاهان زینتی محلات (بهشت دوستداران گل و طبیعت)
در میان دیدنیهای استان مرکزی، دهکده گل و گیاهان زینتی محلات با شکوه و طراوت گل‌های رنگارنگش، منظره‌ای بسیار زیبا و خیره‌کننده خلق کرده است. این دهکده ۱۱۰ هکتاری که به‌عنوان بزرگ‌ترین دهکده پرورش گل در کشور شناخته می‌شود، در واقع بهشت دوستداران گل و طبیعت است!
گشت‌و‌گذار در میان این گل‌های رنگارنگ، حس آرامش و شادابی را برای‌تان به ارمغان می‌آورد و فرصتی عالی برای عکاسی و ثبت خاطرات به‌یاد‌ماندنی فراهم می‌کند. دهکده گل و گیاهان زینتی محلات، علاوه‌بر زیبایی ظاهری، در اقتصاد منطقه نیز نقشی مهم دارد. این دهکده با تولید و توزیع انبوه گل‌های زینتی، به رونق کسب‌و‌کار و ایجاد اشتغال در منطقه کمک فراوانی می‌کند.
آدرس: استان مرکزی، شهر محلات.

 

پیست اسکی پاکل شازند (مقصدی ایده‌آل برای تفریحات زمستانه)
پیست اسکی پاکل که با اسامی شهدای سربند و پاکل نیز شناخته می‌شود، تنها پیست اسکی استان و یکی از هیجان‌انگیزترین جاهای دیدنی استان مرکزی است که در سال ۱۳۷۰ در ارتفاعات پلنگ در و نزدیکی روستای پاکل احداث شده است. این منطقه در فصل زمستان با بارش‌های سنگین برف، به پناهگاهی ایده‌آل برای علاقه‌مندان به ورزش‌های زمستانی تبدیل می‌شود. در پیست اسکی پاکل، امکانات متنوعی برای گذراندن یک روز پرماجرا و شاد فراهم شده‌اند. وجود پیست اختصاصی خانواده، فضایی امن و مفرح برای بازی و تفریح کودکان و بزرگسالان فراهم می‌کند. همچنین، مربیانی مجرب در این پیست حضور دارند تا به کسانی که برای اولین‌بار می‌خواهند اسکی را تجربه کنند، آموزش‌های لازم را ارائه دهند.
آدرس: استان مرکزی، قسمت جنوبی شهرستان شازند، روستای پاکل.

 

بوستان سرچشمه محلات (بوستانی زیبا ملقب به هلند ایران)

بوستان سرچشمه، یکی دیگر از بهترین جاهای دیدنی استان مرکزی به حساب می‌آید که در شمالی‌ترین نقطه شهر محلات و دامنه‌ رشته‌کوه هفتادقله واقع شده است. این بوستان زیبا که به‌واسطه وجود چشمه‌ای پرآب به همین نام شناخته می‌شود، به‌عنوان نمادی از شهر محلات محسوب می‌شود و لقب “هلند ایران” را به این شهر هدیه داده است.

چشمه‌ سرچشمه نیز در بلندترین نقطه محلات قرار دارد و علاوه‌بر تامین آب بوستان و مصارف کشاورزی، آب شرب مردم را نیز تامین می‌کند. فضای سرسبز این بوستان، با درختان تنومند، چمن‌های سبز و گل‌های رنگارنگ، مکانی ایده‌آل برای تفریح و گذران اوقات فراغت در کنار خانواده و دوستان است. بازدید از این جاذبه گردشگری، به‌ویژه در فصول بهار و تابستان، تجربه‌ای دل‌انگیز و خاطره‌انگیز خواهد بود.

آدرس: استان مرکزی، شهر محلات، محدوده خیابان سرچشمه.

 

ارگ میشیجان (یادمانی از دوران قاجار)

ارگ میشیجان که به پارک امیر حشمت نیز معروف است، در روستای میشیجان و در جاده منتهی به قبرستان این روستا قرار گرفته است. این بنای تاریخی نیز از جاهای دیدنی استان مرکزی به شمار می‌رود و در فاصله‌ ۵ کیلومتری از شهر خمین قرار دارد. این جاذبه به‌عنوان یادگاری از دوران قاجار به حساب می‌آید و با برج و باروی قدیمی خود در کنار رودخانه میشیجان، جلوه‌ای منحصر‌به‌فرد یافته است. 

بنای جاذبه که در گذر زمان و بر اثر فرسایش، آسیب‌های زیادی دیده بود، در سال‌های اخیر، توسط بخش خصوصی مرمت و بازسازی شده و هم‌اکنون پذیرای گردشگران است. ارگ میشیجان علاوه‌بر ارزش تاریخی، از نظر معماری نیز دارای ظرافت‌های قابل توجهی است. مصالح به‌کار‌رفته در این بنا، خشت و گل بوده و تزیینات آجری زیبایی روی آن کار شده‌اند.

آدرس: استان مرکزی، شهر خمین، کیلومتر ۵ جاده شهر خمین به تهران، روستای میشیجان علی.

 

رووستای هزاوه  

 روستای هزاوه زادگاه نامداران بزرگی همچون امیرکبیر، میرزا بزرگ قائم مقام و میرزا ابوالقاسم قائم مقام بوده و از گذشته، به‌عنوان یکی از قطب‌های مهم باغداری، به‌ویژه انگور، در منطقه شناخته می‌شد. این منطقه با برخورداری از بافت روستایی کوهستانی، آب‌و‌هوای خنک و دل‌انگیز، ذخایر آب فراوان، چشم‌اندازهای طبیعی و معماری سنتی، به‌عنوان یکی از دیدنی های استان مرکزی مطرح شده و در هر فصل از سال، پذیرای گردشگران بسیاری از سراسر ایران است. بازدید از این روستای تاریخی، فرصتی استثنایی برای لذت‌بردن از طبیعت بکر و کوهستانی و چشیدن طعم بی‌نظیر انگورهای هزاوه به حساب می‌آید.

آدرس: استان مرکزی، شهر اراک، روستای امیریه، روستای هزاوه.